امروزه شاید افراد کمی هستند که در مورد لنت ترمز، سیستم و عملکرد ترمز آگاهی نداشته باشند، با این حال باعث خوشحالی مجموعه آریا گستر است که اطلاعاتی جامع را درباره ی این قطعه گرد آوری کرده و در اختیار همراهان گرامی خود قرار میدهد. در ادامه ما را با مطالعه این راهنما از لطف بی نهایت تان دریغ ننمایید.
پیشینه استفاده از لنت ترمز
مفهوم کلی لنتهای ترمز یا ترمزهای دیسکی، به عنوان جایگزینی برای ترمزهای کاسه ای، دست کم از سال ۱۹۰۲ و از زمان ثبت اختراعی از سوی فردریک لنکستر در همان سال، مطرح شده بود. با این حال، با توجه به هزینهٔ بالا و کمبودهای این نوع ترمزها نسبت به ترمزهای کاسه ای، این سامانه ها تا پیش از پایان جنگ جهانی دوم مورد استفادهٔ گسترده قرار نگرفتند. با بهبود فناوری ترمزهای دیسکی، عملکرد این نوع ترمز به سرعت از ترمزهای کاسه ای پیشی گرفت. تفاوت عملکرد این دو نوع از ترمز، بیش از هر زمان دیگری در سال ۱۹۵۳ و با کسب جایزه بزرگ مسابقات ۲۴ ساعته لمانز در مسابقهٔ استقامت توسط یک خودروی جگوار مجهز به لنتهای ترمز به طور قابل توجهی تجلی یافت. موفقیت این خودروی جگوار عموماً به ترمزهای دیسکی آن نسبت داده شد که امکان ورود سریع تر راننده به پیچ ها و تأخیر بیشتر در زمان ترمزگیری نسبت به سایر رقبا را برای رانندگان فراهم کرده بود و در نهایت به پیروزی آنها انجامید. تا پیش از سال ۱۹۶۳، بخش عمدهٔ خودروهای مجهز به ترمزهای دیسکی ساخت اروپا بودند و خودروهای آمریکایی در اواخر دههٔ ۱۹۶۰ و پس از اختراع کالیپرهای ثابت، که نصب این سامانه را ارزان تر و جمع و جورتر ساخته بودند، به استفاده از این نوع ترمزها روی آوردند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره لنت امکو کلیک کنید.
همه آنچه که باید درباره ی لنت ترمز بدانید
مهمترین مسئله در رابطه با یک خودرو، امنیت سرنشینان آن است که از مهمترین قطعاتی که به این امر مربوط بوده، سیستم ترمز و وجود لنت ترمز در این سیستم است چون با اصطکاکی که در چرخ ها ایجاد میکند باعث میشود تا سرعت ماشین کم شده و منجر به توقف خودرو و در نهایت امنیت جان سرنشینان شود.
مواد تشکیل دهنده لنت ترمز
مواد تشکیل دهنده لنت ترمز به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند:
- مواد اصطکاکی: این مواد اصلیترین بخش لنت ترمز را تشکیل میدهند و به دلیل ایجاد اصطکاک بالا، نقش کلیدی در توقف خودرو دارند. مواد اصطکاکی معمولاً ترکیبی از مواد زیر هستند:
- فلزات: مانند آهن، مس، آلومینیوم و فولاد. این مواد به لنت استحکام و مقاومت حرارتی میدهند.
- غیرفلزات: مانند آزبست، فیبرهای طبیعی و مصنوعی، رزینها و پرکنندهها. این مواد به بهبود خواص اصطکاکی، کاهش صدای ترمز و افزایش طول عمر لنت کمک میکنند.
- روانکنندهها: مانند گرافیت و مولیبدن دیسولفید. این مواد به کاهش اصطکاک در دمای پایین و جلوگیری از قفل شدن ترمز کمک میکنند.
- صفحه پشتی: این صفحه معمولاً از فولاد ساخته شده و وظیفه اتصال مواد اصطکاکی به بقیه اجزای سیستم ترمز را بر عهده دارد.
انواع لنت ترمز
از موارد مهم درباره ی لنت ها این است که بدانیم چه نوع لنتی مناسب خودروی ما بوده و میتواند بیشترین بازدهی را داشته باشد. به همین منظور در زیر به معرفی انواع لنت ترمز میپردازیم.
1- لنت ترمز ارگانیک (NAO)
این نوع لنت ها بیشتر در خودروهای جدید و ماشین آلات صنعتی به کار برده میشوند به دلیل ساختار نرمی که داشته و بسیار بی صدا کار میکنند. شاید ایراد این لنت ها در عمر کوتاهشان باشد آن هم به دلیل نرم بودنشان که بر اثر استفاده زیاد، تمام میشوند و گزینه مناسبی برای خودروهایی که رفت و آمد زیادی در طول شبانه روز دارند، نباشند.
2- لنت ترمزهای سرامیکی
از این نوع لنت ها برای خودروهای مسابقه ای استفاده میکنند چرا که نیروی متوقف کننده زیادی دارند، دیر ساییده میشوند و بسیار سبک هستند. از الیاف سرامیک، ماده پرکننده و مواد چسباننده تولید میشوند. تنها ایراد آنها، گران بودنشان است. کارایی این لنت ها بدین صورت است که به دلیل استفاده از سرامیک در آنها، میتوانند به خوبی گرما را پراکنده و دفع کنند و این امر باعث می شود عملکرد ترمز حتی پس از ترمزهای شدید و مکرر هم بالا باشد. ویژگی مهم این لنت ها این است که با استفاده زیاد ساییده نمیشوند و در مقایسه با دیگر لنت ها، غبار کمتری نیز ایجاد میکنند.
3- لنت ترمزهای فلزی
این نوع لنت ها بر خلاف نامشان فقط فلز نیستند و از آهن، مس، فولاد و گرانیت تولید میشوند و امروزه در اغلب خودروها از این نوع لنت ها به کار برده میشود. این مواد همگی با هم مخلوط شده و به هم میچسبند تا شکل لنت را به خود بگیرند. از جمله مزایای این لنت ها، ارزان و بادوام بودنشان و عملکرد بالا است به طوریکه گرمای ناشی از اصطکاک با سطح روتور را خوب منتقل و دفع میکنند. عیب آنها د سنگین بودنشان است که این امر بر روی مصرف سوخت خودرو کمی تأثیر منفی دارد. برای خرید عمده لوازم یدکی خودرو کلیک کنید.
4- لنت ترمز نیمه فلزی
این نوع لنت ها، دومین نوع رایج مورد استفاده در خودروهای جدید است که میتوانند تعادل قابل قبولی بین مقاومت سایشی، صدا و کارکرد خودرو برقرار کنند. قیمت این لنت ها نسبت به دیگر لنت های ارگانیک و فلزی گران تر است.
5- لنت زینتری
از این نوع لنت ها اکثرا در خودروهای مسابقه ای بهره میبرند و اگر بخواهند برای خودروهای معمولی از آنها استفاده کنند، قدرت ترمزگیری در آنها کاهش میابد، پس بهتر است برای خودروهای معمولی دوروبر این نوع لنت ها نرویم. از معایب دیگرشان عمر پایین و خوردگی بالایشان است.
بهترین زمان تعویض لنت ترمز
زمان تعویض لنت ترمز و کوتاه یا بلند بودن عمر آن، بسته به نوع رانندگی شما و مسیرهایی است که با خودروی خود طی میکنید. همچنین تعداد سرنشینان نیز میتواند بر عمر لنت ترمز اثرگذار باشند یعنی اگر تعداد سرنشینان زیاد باشد، خودرو وزن بیشتری پیدا کرده و در نتیجه هنگام ترمزگیری، لنت باید فشار بیشتری را تحمل کند. در ادامه میپردازیم به مهمترین نشانه هایی که به ما میفهمانند لنت ترمز در حال فرسوده شدن بوده و زمان تعویض آن فرا رسیده است، پس با ما همراه باشید.
مطالعه مقاله بهترین زمان تعویض لنت ترمز از سایت آریا گستر
1- اولین نشانه لرزش پدال ترمز است
همانطور که میدانید برای ترمزگیری باید از پدال ترمز کمک گرفت و در صورتی که با فشردن پدال، احساس کردید که پدال شروع به لرزش میکند، خودروی شما مستهلک شده و باید در کوتاهترین زمان ممکن نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.
2- نامیزانی فرمان خودرو
اگر زمانی که احساس کردید هنگام فشار دادن پدال ترمز، فرمان خودرو به یک سمت خاص متمایل میشود و همواره به همان سمت کشش دارد بدانید که زمان تعویض لنت ترمز رسیده است. پس بلافاصله به بررسی این مشکل و تعویض لنت ترمز بپردازید.
3- فعال شدن چراغ هشدار دهنده
چراغ هشدار لنت ممکن است به دلایل مختلفی روشن شود که سرنخ همه آنها در سیستم ترمز خودروی شماست. از مهمترین دلایل روشن شدن چراغ هشدار ترمز میتوان موارد زیر را نام برد:
- تمام شدن لنت ترمز و رسیدن زمان تعویض لنت ترمز.
- قطع شدن سیم لنت ترمز چرخ و عدم فرستادن سیگنال به ECU خودرو.
- کم بودن روغن ترمز در سیستم ترمز و احتمال نشتی روغن ترمز.
- خراب بودن شاسی روی تفنگی ترمز دستی و یا بالا بودن ترمز دستی.
در صورت فعال شدن چراغ هشدار، باید به بررسی لنتهای ترمز پرداخته و در صورت نیاز تعویض شوند. نکته مهم در مورد خودروهای قدیمی است که شاید از وجود این چراغ هشدار بی بهره باشند، بنابراین باید به طور مستمر مورد بررسی قرار گیرند و در صورت وجود مشکل، آن را با نمونه جدید جایگزین نمود.
4- شنیدن سر و صدای غیرعادی هنگام ترمز گرفتن
زمانی که ترمز میگیرید اگر صدای غیرعادی و یا سوت مانند از سوی لاستیک ها شنیدید، به این معناست که لنت ترمز به طور کامل از بین رفته و باید نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. چرا که در صورت عدم تعویض با هر بار ترمز گرفتن، دیسک ترمز آسیب جدی خواهد دید و یا به طور کامل از کار خواهد افتاد که ممکن است در آینده خطرات جدی را در پیش داشته باشد.
5- پایین رفتن بیش از حد سطح روغن ترمز
جلو رفتن پیستون های ترمز در سیستم ترمز با پر شدن روغن ترمز در پشت پیستون رابطه مستقیم دارد پس زمانی که سطح مخزن روغن ترمز خودروی شما بیش از حد معمول پایین رود و هیچگونه نشتی در سیستم ترمز یافت نشود، باید لنت ها چک شوند.
6- بالا آمدن بیش از حد معمول ترمز دستی
این یکی از مواردی است که بطور کامل برای راننده قابل احساس است. اگر پس از ریگلاژ این مورد برطرف نشود، باید به بازدید لنت پرداخت و در صورت نیاز آن را تعویض کرد.
مطالعه مقاله راه های تشخیص لنت ترمز اصلی از تقلبی از سایت آریا گستر
چه کارهایی باید انجام دهیم تا عمر لنت ترمز خودرویمان را افزایش دهیم؟
برای اینکه از فرسوده شدن زود هنگام لنت ترمز جلوگیری کنیم میتوان کارهای زیادی انجام داد از جمله این کارها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
از ترمزهای ناگهانی هنگام رانندگی جلوگیری کنیم چرا که ترمزهای ناگهانی آسیب های جدی ای را به لنت وارد میکند، دوری از حرکات نمایشی مثل سرعت بیش از حد مجاز گرفتن در رانندگی و لایی کشیدن در خیابان ها بین خودروها و اگر احیاناً کار بارکشی و یا مسافرکشی با خودرویتان انجام میدهید، نباید خودرو را زیاد سنگین کنید چرا که وزن زیاد بروی لنت ها فشار وارد کرده و باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. بنابراین با رعایت مواردی از این قبیل به افزایش طول عمر لنت ترمز خودرویتان کمک کنید. برای اطلاع از قیمت پمپ بنزین امکو کلیک کنید.
نکته
بهترین کار این است که با توجه به طراحی و جنس لنت ترمز خودرویتان، بعد از هر 15 هزار کیلومتر به مکانیک مراجعه کرده و لنت ترمز را بررسی کنید و اینکه بعد از هر 50 هزار کیلومتر رانندگی اقدام به تعویض لنت ترمز خودرویتان نمایید تا همواره سیستم ترمزتان کارایی خود را از دست ندهد.
در طراحی لنت ترمزها باید به نکات زیر توجه نمود:
- طراحی و عملکرد استاندارد به طوریکه به نحو مطلوبی توانایی توقف خودرو را داشته باشد.
- دوام و طول عمر بالا که از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه است.
- ساخت با بهترین مواد و عدم استفاده از مواد آزبستی و در نتیجه خروج غبار کمتر.
- قابلیت عملکرد بالا در شرایط متفاوت و پدالگیری خوب بدون سر و صدا.
درباره ی سیستم ترمز خودروها چیزی میدانید؟
تا اینجای مطلب درباره لنت ترمز هر آنچه که لازم بود را بدانید، در اختیارتان گذاشتیم. حال میخواهیم درباره ی مهمترین آپشن ایمنی خودرو که سیستم ترمز است، صحیت کنیم و اطلاعاتی هر چند مختصر اما مفید را برایتان بازگو کنیم.
دانستنی های لازم درباره نحوه عملکرد سیستم ترمز و انواع آن
عملکرد ترمزها بر اساس قواعد دینامیک و اصطکاک صورت میگیرد و به دلیل اینکه امروزه رانندگی ها با سرعت بالا انجام میشود، باید روی سیستم ترمز دقت بیشتری به عمل آید که در همین راستا انواع سیستم های ترمز برای افزایش امنیت سرنشینان خودرو ایجاد شده است و در زیر به شرح هر یک میپردازیم.
انواع سیستم ترمز خودروها
ترمز مکانیکی
جزو ساده ترین و نخستین سیستم های ترمز است که کارایی آن با فشار دادن پدال توسط راننده و انتقال نیروی مکانیکی تولید شده با کمک یک کابل واسط به کفشک (همان لنت ترمز) صورت میگیرد. امروزه این سیستم ها زیاد کارایی ندارند و بیشتر در خودروهای قدیمی میتوان آنها را دید.
ترمز هیدرولیکی
نوع رایج سیستم ترمز در خودروهای امروزی بوده که از طریق فشار بروی پدال و خطوط لوله های ترمز و سامانه ترمزگیری، روغن موتور به پیستون مستقر در چرخ ها منتقل شده و در آن جا تولید اصطکاک میکند. همچنین برای سهولت در در نیروی پای راننده، از ترمزهای دیسکی به جای ترمزهای کاسه ای در آن بهره میبرند.
ترمز کاسه ای
از اولین نمونه های ترمز در خودروها که در این نوع ترمزها یک کاسهی توخالی به همراه دو کفشک درون آن پشت چرخ نصب شده و کفشک های تعبیه شده از یک سر به لولا و از سر دیگر به یک پیستون متصل هستند. کاسهی ترمز همزمان با چرخش چرخ شروع به چرخیدن کرده و به محض فشردن پدال ترمز، نیروی هیدرولیک به پیستون متصل به کفشک ها منتقل میشود و با عمل کردن پیستون، کفشک به سطح داخلی کاسه چسبیده و سبب کاهش سرعت چرخ میشود.
ترمز دیسکی
ساختار و عملکرد این نوع ترمز با ترمز کاسه ای متفاوت بوده به طوری که به جای کاسه از یک دیسک چرخان و به جای کفشک های خمیده از یک جفت کفشک صاف که به آن لنت ترمز میگویند در آن به کار برده اند. این لنت ها در دو طرف دیسک قرار دارند و از پشت به یک سیلندر و پیستون مجهزاند که پیستون ها فشار خود را به لنت های ترمز وارد کرده و لنت ها به دیسک ترمز میچسبند و در نهایت عمل ترمزگیری انجام میشود.
ترمزهای کمکی (کمک ترمز سروو)
اکثر خودروها از قدرت ترمزهای کمکی در کنار دیگر ترمزها استفاده میکنند و شیوه کار در این نوع ترمزها بدین صورت است که پس از فشار دادن پدال مربوطه توسط راننده، نیروی به وجود آمده به واسطه یک اتصال مکانیکی، شیر هوا را بسته تا هوای خارجی به سمت پشت دیافراگم هدایت شود. با ورود این هوا، اختلاف فشاری ایجاد شده که منجر به افزایش قدرت ورودی از پدال میشود و نیروی بیشتری را به سمت سیلندر اصلی هدایت میکند. اما پس از اینکه راننده پای خود را از روی پدال بردارد، شیر هوا مجدد باز شده و از طرفی فنر موجود در سیستم به بازگشت پدال و اتصالات کمکی آن به حالت اولیه کمک میکند. در واقع سروو، کمکی برای سیستم ترمز بوده و در واقع منجر به از کار افتادن ترمز خودرو نمیشود؛ بلکه راننده را مجبور به وارد کردن نیروی بیشتری به پدال میکند.
سیستم ترمز ضد قفل ABS
این سیستم نوعی نجات دهنده و یا کمک کننده خیلی مهم محسوب میشود چرا که بزرگ ترین مزیت آن ضد قفل یا به اختصار ABS است که به راننده اجازه میدهد تا در شرایط ترمزگیری شدید بتواند در مسیر دلخواه، خودرو را هدایت کند. این سیستم متشکل از یک پردازش گر الکترونیکی، چهار حسگر (یک حسگر برای هر چرخ)، یک پمپ الکترونیکی هیدرولیکی و یک انباشت گر (مخزن تحت فشار) هیدرولیکی است. خودروهایی که به سیستم ABS مجهز نیستند، هنگام فشردن شدید پدال ترمز، یک یا چند چرخ خودروی آنها قفل شده و این امر باعث از دست رفتن کنترل خودرو و سُرخوردن آن به جهات غیرقابل پیش بینی میشود. در حالی که سیستم ترمز ضد قفل با تشخیص زودتر، احتمال قفل شدن چرخ ها، فشار روغن را از روی چرخ در آستانهی قفل شدن برداشته و در کسری از ثانیه دوباره فشار روغن را اعمال میکند.
بنابراین با معرفی سیستم ترمز و انواع آن به این نتیجه میرسیم که هدف متخصصان از طراحی های خاص و مختلف برای سیستم ترمز، چند برابر کردن نیروی وارد شده به پدال ترمز و نهایتاً کاهش سرعت و یا توقف اتومبیل است.
تفاوت لنت سرامیکی و معمولی
لنت ترمز سرامیکی و معمولی هر دو برای توقف خودرو استفاده میشوند، اما از نظر ساختار، عملکرد و مزایا و معایب با هم تفاوت دارند. در ادامه به بررسی این تفاوتها میپردازیم:
ساختار
- لنت ترمز معمولی: ترکیبی از مواد آلی، فلزی و مواد پرکننده است. این مواد به لنت اصطکاک و مقاومت حرارتی میدهند.
- لنت ترمز سرامیکی: عمدتاً از مواد سرامیکی و الیاف مسی ساخته شده است. این ساختار باعث میشود لنت سرامیکی مقاومت حرارتی بسیار بالایی داشته باشد.
عملکرد
- لنت ترمز معمولی: این نوع لنتها اصطکاک بالایی ایجاد میکنند و باعث توقف سریع خودرو میشوند. اما در مقابل، صدای بیشتری تولید میکنند و گرد و غبار بیشتری ایجاد میکنند.
- لنت ترمز سرامیکی: این لنتها نیز اصطکاک کافی برای توقف خودرو را ایجاد میکنند، اما به دلیل ساختار سرامیکی، صدای کمتری تولید میکنند و گرد و غبار کمتری ایجاد میکنند. همچنین، مقاومت حرارتی بالاتر باعث میشود لنت سرامیکی در شرایط سخت و دمای بالا عملکرد بهتری داشته باشد.
در نهایت
اگر دوست دارید راننده بهتری شوید، شناخت قطعات خودرو میتواند به شما کمک زیادی کند چرا که با آشنایی و شناخت اجزای مختلف خودرو، وظایفشان و اینکه چه کارهایی میتوانید انجام دهید تا طول عمرشان افزایش یابد، میتوانید به راننده بهتری تبدیل شوید. همچنین باعث میشود تا با احتیاط و تسلط بیشتری رانندگی کنید و در نتیجه درصد خطا و تصادف کمتر شود. پس وقتی از اجزای داخلی خودرو سر در بیاورید، ناخودآگاه دقت و ظرافتتان در رانندگی بالا میرود.
عصر حاضر، عصری پر از مدرنیته و تکنولوژی در همه زمینه ها مخصوصاً صنعت خودروسازی بوده که اکثر افراد بشریت به دنبال سر در آوردن از آن هستند. این امر با تحقیق و مطالعه میسر خواهد بود و به همین منظور هستند کسانی که خود نیز علاقه به سر در آوردن و همچنین در اختیار گذاشتن اطلاعاتشان برای دیگر افراد دارند. خود من یکی از همین افراد هستم و خوشحالم که میتوانم مطالبی را پیرامون خودرو و قطعات آن نوشته و در اختیار شما همراهان گرامی قرار دَهم. امیدوارم از مطالعه اینچنین مطالبی نهایت استفاده را ببرید.