امروزه «پراید» به عنوان محبوبترین مدل خودروی سواری که خریدش نسبت به سایر خودروهای دیگر راحتتر است، شناخته میشود. همچنین تنها جایگزین پیکان، خودروی محبوب دهه 70 است که توانسته به صورت 22 تیپ در شش مدل کلی از کارخانه سایپا خارج شود. در ادامه قصد داریم تا مختصر اطلاعاتی را دربارهی پیشینه تولید و ورود پراید به ایران و همچنین با انواع تیپ های آن شما را آشنا کنیم. مطالعهی این راهنما را از دست ندهید.
پیشینه پراید از گذشته تا به امروز
شاید تصور برخی افراد این باشد که زادگاه اصلی پراید، کارخانه کیا موتورز کرهای است؟! اما پراید برای اولین بار در ژاپن آن هم با همکاری دو شرکت خودروسازی مزدا و فورد تولید شد. ابتدا در شرکت مزدا ژاپن با سفارش فورد کـه شرکت مادر بود طراحی و تولید شد و اولین نسل پراید درسالهای 1986 تا 1993 در ژاپن با نام مزدا 121 در آمریکای شمالی توسط شرکت فورد با نام فورد فستیوا تولید شد و روانه بازار شد. پس از آن این مدل توانست با نام پراید از 1987 تا 2000 توسط کیا موتورز در کره جنوبی نیز تولید شود و در سال 2001 خط تولید آن بـه ایران و شرکت سایپای آن فروخته شود. با اینکه حدود سه دهه از ورود این خودرو به بازار ایران میگذرد ولی همچنان محبوب و پرطرفدار است. در سال 1399 نیز خط تولید این محصول برای همیشه در شرکت سایپا متوقف شد.
مشاهده محصولات امکو آریا گستر: فروشگاه امکو
بررسی انواع مدلهای پراید
بررسی انواع مدلهای پراید موجود از دیرباز تا اکنون
عرضه مدلهای اولیه پراید به صورت کاربراتوری و در 2 مدل ساده و فول بود. یعنی از امکاناتی مثل کولر، گرمکن شیشه عقب، شیشه جلو برقی برخوردار بودند. بعد از طی مدتی، مدل ساده حذف شد و مدل فول به 2 نوع هاچ بک و صندوقدار تغییر تولید داد. در سال 1383 مدل انژکتوری پراید به همراه امکاناتی چون فرمان هیدرولیک که روی برخی از تولیدات نصب میشدند، وارد بازار شد. سپس در سال 1386 پراید 132 با ظاهری جدیدتر و امکاناتی بیشتر به بازار ارائه شد. در سال 1389 بود که تغییرات اساسی در مدلهای تولیدی پراید نظیر تقویت شاسیها (ارائه شاسی دوبل) و ایجاد دیگر امکانات مثل ترمز ABS و فرمان هیدرولیک صورت گرفت.
به طور کلی مدلهای ارائه شده پراید از سال 72 تا به امروز شامل:
- پراید مونتاژ شده (سال 72).
- پراید استیشن سفری (سال 76).
- پراید 141 (سال 81).
- پراید 132 (سال 86).
- پراید 111 (سال 87).
- پروژه خانواده سایپا پلت فرم x100 (سال 89).
- پایان تولید پراید 111 (سال 96) میشود.
1- صبا، خاطرهای زیبا از اولین نوع پراید
در سال 1382 بود که مدل 141 پراید با فیس لیفت از سایپا صبا در کلاس بدنهی لیفت بک و با تغییراتی نظیر سپرجلو و عقب همرنگ بدنه، چراغها، درب کاپوت و صندوق، جلو پنجره، زه هم رنگ روی درها به بازار ارائه شد. در سال 1385 بود که شرکت سایپا نام 141 را به صبا تغییر داد. آرم کیا در جلو پنجره، صندوق عقب و فرمان از کیا بـه سایپا تغییر کرد و از آن سال امکان سفارش فرمان هیدرولیک و ترمز ABS برای این محصول فراهم شد. تا سال 1389 بروی خط تولید قرار داشت و در اواخر مدا دوگانه آن نیز روانه بازار شد.
2- هاچبک نسیم، دومین مدل پراید صبا
نسیم مدل «هاچبک» پراید صبا، با همان ویژگیهای فنی و امکانات و تجهیزات نداشته! که صد البته در سالهای ورود اولیه خود، پرطرفدارترین به خصوص در میان جوانان، بود. پراید هاچبک نیز همانند مدل صندوق دار از سال 1386 توسط شرکت سازنده تغییر نام داد و نام سایپا نسیم را به خود گرفت. این نوع مدل هم از سال 72 تا 89 در خط تولید قرار داشت و سالها است که از خط تولید خارج شده است.
مشاهده محصولات امکو آریا گستر: قیمت استارت پیکان
3- 131 و شباهت عجیب آن به نمونه اولیه پراید
تولید پراید 131 یکی از فیس لیفتهای پراید صبا در سال 1389 بود که با توقف تولید مدل صبا آغاز شد. از تغییراتی هرچند کوچک در نمای ظاهری و داخلی بهره برد و در نمای ظاهری نیز گرافیک چراغها کمی محتاطانه تغییر کرد. همانند دیگر مدلهای پراید از پیشرانه و گیربکس برخوردار است. پراید 131 در 5 تیپ LX، ST، SX، EX و SL به مشتریان عرضه شد. که در بین این مدلها با اجباری شدن تجهیز خودروها به ترمز ABS دو تیپ LX و ST از رده خارج شدند. در نهایت نیز از سال 92 پراید 131 در دو تیپ جدید SE و TL به تولید رسید که SE کاملترین تیپ آن است.
4- پراید 132 و 141 با اندکی تغییرات
سایپا 132، صرفا یک فیس لیفت از سایپا صبا است و تغییرات صورت گرفته در آن شامل: سپر جلو و عقب (همرنگ بدنه)، چراغ ها، درب کاپوت و صندوق، زه همرنگ روی درها درکنار طراحی جدید داشبورد و رو درها در داخل کابین میشود. همچنین از قابلیت تنظیم ارتفاع چراغ های جلو و نصب مه شکن عقب نیز برخوردارند. پراید 132 از آن دسته مدلهایی بود که با استقبال خوبی از سوی طرفداران و مشتریان خود مواجه شد. این مدل نیز مانند سایر مدلهای پراید در تیپهای چندگانه اما با تفاوت در امکانات و تجهیزات رفاهی تولید شد و باز هم مانند دیگر همتایانش SE آن، کاملترین تیپ را داراست.
برسی پراید 132
5- مدل 111، نوع دوستداشتنی دیگر از پراید
111 در واقع هاچبک شده مدل 132 بود؛ طراحی مشترک دماغه و کابین خودرو با این تفاوت کـه خودرو هاچبک بود. به طوریکه توانست با قیمت مناسب و البته ظاهر قابلقبول و دوستداشتنی خود، رقیبی شود برای هاچبک محبوب بازار یعنی پژو 206 و موفقیت فروش بالایی را در بازار کسب کند. تولید آن نیز تا اردیبهشت سال 1399 ادامه داشت. و تا به امروز ارزانترین و بهترین انتخاب برای مصارف شهری محسوب میشود.
6- پروژه X100، برنامه و طراحی جدید پراید
آغاز پروژه X100 در نیمهی اول سال 1389 صورت گرفت که مربوط بـه مقاوم سازی پلت فرم پراید بود. در طول این برنامه، 114 قطعه از بدنه پراید از نو طراحی شد و وزن هر پراید حدود 60 کیلوگرم افزایش یافت؛ از جمله تغییرات رخ داده، صندلیهای جدید داخل کابین بود. همچنین شرکت سازنده این مدل خودرو ادعا کرده است که استانداردهای مربوط بـه ایمنی وتصادف را نیز پاس کردهاند.
مطاله مقاله معرفی بهترین روغن موتور برای تمامی خودروها از سایت آیارگستر
در نهایت
با مطالعهی این راهنما احتمالا برای شما سوال پیش خواهد آمد که کدام مدل بهترین میتواند باشد؟ در جواب خواهیم گفت که اشتراکات زیادی بین مدلهای موجود پراید در بازار وجود دارد و اینکه پراید خودرویی کوچک با ویژگیهای مصرف سوخت مناسب، استهلاک کم و هزینه تعمیر و نگهداری پایین است. اما بزرگترین ضعف موجود در تمامی مدلها، نبود ایمنی بالا است که سالها مورد انتقاد شدید قرار گرفته است، به همین علت پراید را صرفا میتوان خودرویی برای مصارف شهری دانست! همچنین با توجه به شرایط کنونی کشور و ضعیت اقتصادی و نوسانات شدید موجود در بازار، بهترین گزینه خرید پراید است. تیپ SE آن نیز از بین مدلهای میتواند جزو کاملترین آنها باشد چون از تجهیزات ایمنی بالایی برخوردار است.