blog

نحوه عملکرد و مکانیزم کلی سیستم برف پاک کن خودرو

نحوه عملکرد و مکانیزم کلی سیستم برف پاک کن خودرو

همه ما میدانیم تمامی اجزای تشکیل دهنده یک خودرو، نقش مهمی در راه اندازی آن دارند. بنابراین هر کدام از این قطعات باید در جای درست خود تعبیه شده و عملکرد درستی را از خود نشان دهند تا خودرو دچار مشکل نشود.

سیستم برف پاک کن؛ جزو قطعات مهم خودرو محسوب میشود که در ادامه قرار است به اهمیت وجود آن و نحوه عملکرد و کاراییش بپردازیم. مطالعه این راهنما میتواند کمکی باشد برای بالا رفتن سطح اطلاعاتتان، پس با ما همراه باشید…

مختصری درباره ی پیشینه برف پاک کن ها بدانیم

از سال های خیلی دور برف پاک کن تجهیزی جدانشدنی از خودرو بوده و تا الان نیز او را همراهی میکند. فقط در این بین دچار تغییر و تحول شد به طوری که مدل ‌های قدیمی برف پاک کن، که شکل و ساختاری مکانیکی داشتند و با یک اهرم از داخل کابین خودرو کنترل میشدند به برف پاک کن های جدید تر و مدرن تر تبدیل شدند. به مرور زمان و در سال 1903 نخستین برف پاک کن مدرن توسط بانوی آمریکایی، مری اندرسون اختراع شد و جالب اینکه شخصی به نام جیمز هنری اپجان نیز ایده برف پاک کن را مطرح کرد و فردی دیگر قبل از این دو نفر طرحی مشابه را برای لوکوموتیو ارائه داد. اما بالاخره اولین نمونه واقعی این قطعه در سال 1917 توسط یک شرکت آمریکایی با نام Tri-Continental Corporation به تولید رسید و در سال 1922 طرح الکتریکی آن به بازار ارائه شد. روز به روز ساختارهای مدرن تری به خود گرفتند و امروزه برف پاک کن هایی کاملا برقی و حتی دارای منبع آب در اختیار داریم که با استفاده از این منبع آب میتوان شیشه را از گرد و غبار تمیز کرد. همچنین برخی از خودروهای جدید و لوکس دارای برف پاک کن‌ هایی با سنسور تشخیص باران بوده که عملکردشان در نوع خود کم ‌نظیر است. برخی از خودروها نیز دارای برف پاک کن روی شیشه عقب و حتی روی چراغ‌ ها هستند که مانع از تصادفات جاده ‌ای در روزهای بارانی میشوند.

مشاهده محصولات آریا گستر: موتور برف پاک کن پراید امکو

آشنایی با اجزای تشکیل دهنده برف پاک کن و مکانیزم آن

ساختار شیشه پاک کن ها در خودروهای داخلی پیچیده نبوده و تنها از چند قطعه که شامل دو عدد قطعه مکانیکی یعنی موتور برقی و چرخ دنده کرمی به منظور تامین نیرو، مجموعه رابط مکانیکی به منظور انتقال نیرو، تیغه ‌های پاک ‌کننده شیشه و آب پاش تشکیل شده اند.

مکانیزم برف پاک کن ها توسط مهمترین قطعات آن یعنی ۲ عدد قطعه مکانیکی که وظیفه تامین نیرو برای حرکت رفت و برگشتی تیغه‌ها روی شیشه با سرعت بالا را برعهده دارند، تعریف میشود. بنابراین چرخ دنده کرمی برای کمک به موتور الکتریکی در نظر گرفته شده تا گشتاور موتور برقی را تا ۵۰ برابر افزایش داده و در مقابل سرعت خروجی موتور را به نصف کاهش دهد. نیروی به وجود آمده در این سیستم توسط رابط ‌های مکانیکی سبب حرکت تیغه ‌های شیشه پاک‌ کن میشود. مدار الکتریکی در سیستم شیشه پاک ‌کن در هر لحظه مکان تیغه‌ ها را شناسایی میکند و در واقع وجود میله کوچک متصل به محور چرخ دنده و ارتباط آن با شاتون بلند سبب حرکت رفت و برگشتی تیغه ‌ها بر روی شیشه میشود.

آشنایی با اجزای تشکیل دهنده برف پاک کن و مکانیزم آن

اجزای برف پاک کن

نگاهی داشته باشیم به تیغه های برف پاک کن و ساختار و عملکردشان

معمولا ساختار تیغه برف پاک کن متشکل از پلاستیک منعطف و نرم، سیلیکون و یا پلاستیک غیر منعطف بوده که به صورت یک نوار باریک روی تیغه قرار گرفته است. وظیفه تیغه ها، پاک کردن کامل آب باران، گرد و خاک و کثیفی ها از روی سطح شیشه خودرو است. عملکرد تیغه برف پاک کن باید طوری باشد از ایجاد خط و خش روی سطح شیشه خودرو و یا سر و صدای آزار دهنده جلوگیری کند و این در صورتی امکان پذیر است که تیغه ها نو بوده و لاستیک آنها هنگام تمیز کردن، ترک و شکافی بر جای نگذارند.

نکته مهم اینکه ممکن است بعد از مدتی که تیغه ها کهنه و روی آنها شکاف به وجود آمده، جرم بروی تیغه ها رسوب کند. همین جرم مانع از حرکت روان تیغه ها و در نتیجه به خوبی تمیز نشدن شیشه های خودرو میشود. برای جلوگیری از این امر بهتر است در فواصل و زمان ها مختلف پوشش روی تیغه ها را با مایع های تمیز کننده قبل از استفاده شست و تمیز کرد تا بیشتر عمر کنند.

مشاهده محصولات آریا گستر: موتور برف پاک کن 405 امکو

انواع تیغه برف پاک کن

الف- برف پاک کن با تیغه معمولی

ساختار آن از پلاستیک فشرده و غیر منعطف بوده که با تابش خورشید و تغییر شرایط آب و هوایی، بافت خود را از دست داده، سفت و خشک میشود و در نهایت ترک خورده و پاره، که از معایب این نوع تیغه ها به شما میرود. لذا عمر این نوع برف پاک کن بسیار کوتاه است و شما مجبور به تعویض آن بعد از مدت زمانی کوتاه خواهید شد.

ب- برف پاک کن با تیغه ژله ‌ای

برف پاک کن های ژله‌ ای نقطه مقابل برف پاک کن های معمولی هستند چرا که ساختارشان از سیلیکون بوده و انعطاف و قدرت آبگیری بهتری نسبت به نوع پلاستیکی دارند. به خوبی به شیشه میچسبند و شرایط مساعدتری برای شیشه اتومبیل فراهم میکنند و در نتیجه موجب دید بهتر راننده در هنگام رانندگی در باران میشوند. عمر آنها در صورت وجود تابش آفتاب و تغیر شرایط جوی، بیشتر از نوع پلاستیکی است.

انواع تیغه برف پاک کن ، تیغه ژله ای

انواع تیغه برف پاک کن

چگونگی کنترل و تنظیم سیستم برف پاک کن

در ساختار کلی باید گفت که حکم فرماندهی و کنترل سیستم متعلق به دسته برف پاک کن هاست، که خود حاوی مدار تایمر و یا فقط یک مجموعه کلید ساده است. همچنین موتور برف پاک کن در اغلب خودروها 4 پایه اصلی دارد که حاوی اتصال بدنه، فرمان دور کند، فرمان دور تند و سیگنال موقعیت صفر (بخواب تیغه) است. مدار کنترل در این سیستم میتواند 4 حالت اصلی تک ضرب، خودکار، دور کند و دور تند را اجرا کند که حالت های تک ضرب و خودکار در واقع همان دور کند هستند ولی به طور غیر پیوسته. مدار تایمر در هر حالتی سیگنال موقعیت صفر را از پیشرانه برف پاک کن کسب می‌کند تا بدین سان در مواقعی که قرار است برف پاک کن ساکن شود، در وسط شیشه ساکن نشده و به طور کامل بخوابد و سپس ساکن شود. حالت خودکار، حالت تایمر است که برف پاک کن در دور کند با فواصل زمانی معینی عمل میکند. در تعدادی از خودروها میتوان به کمک یک پتانسیومتر یا کلید چرخشی روی دسته برف پاک کن فاصله زمانی حالت خودکار را تنظیم کرد و در تعدادی از خودروها فاصله زمانی بر پایه سرعت خودرو تنظیم می‌شود. در خودروهای واجد سنسور باران، حالت خودکار میتواند حاوی دور کند و تند در هر مدل فاصله زمانی باشد که اندازه آن بر پایه شدت بارش و شتاب خودرو تعیین میشود. به طور کلی اهرم برف پاک کن در موقعیت های خاموش (OFF)، خودکار (AUTO)، دور کند (I) و دور تند (II) کار میکنند.

درباره سیستم جفتی چه میدانید؟

در سیستم جفتی که در بیشتر خودروها یکسان و مشابه است، یعنی دو تیغه در کنار هم کار میکنند تا شیشه را پاک کنند. پاشنه یکی از برف پاک کن ها در سمت راننده و پاشنه دیگر در وسط شیشه جلو قرار دارد. کارایی این سیستم طوری است که قسمت مهم تمیزی شیشه برمیگردد به منطقه دید راننده و ممکن است خودروهای دیگر، دارای طراحی های دیگری باشند. مثلا برخی خودروها از برف پاک کن هایی بهره میبرند که در دو طرف شیشه قرار دارند و برخی دیگر نیز دارای برف پاک کن تک بازویی بوده که در وسط شیشه تعبیه شده ‌اند. اما هیچ کدام از این طرح ها به اندازه سیستم استاندارد دو بازویی (جفتی)، میدان دید راننده را پوشش نمیدهد.

مشاهده محصولات آریا گستر: موتور برف پاک کن سمند امکو

علائمی که نشان از ایراد پیدا کردن سیستم برف پاک کن دارند

برف پاک کن به خوبی کار نکند و یا کلا از کار افتاده باشد ، گاهاً ممکن است با وجود دلایلی نظیر پارگی سیم، سوختن موتور، خرابی فیوز و اتصالی در سیستم برف پاک کن، حرکت تیغه ها شل یا زیادی سفت شده و یا کلا از کار بیفتند. همچنین زمان تمیز کردن خودرو نیز مواظب برف پاک کن ها باشید چرا که ممکن است هنگام تمیزی یا پولیش ماشین، در اثر جابجا کردن برف پاک کن، دسته آن بشکند و یا سیم اتصال آن قطع شود.

علائمی که نشان از ایراد پیدا کردن سیستم برف پاک کن دارند

علائم ایراد پیدا کردن برف پاک کن دارند

کشیده شدن تیغه ها روی شیشه به همراه صدای بد و ناهنجار

این مشکل نشان از کهنه بودن برف پاک کن دارد. که در صورت استفاده از شیشه شور نامناسب و یا مقدار زیاد آلودگی و خشک شدن سطح شیشه بروز میکند. لذا وقتی تیغه ها روی شیشه حرکت میکنند، در صورت شنیدن صدای ناهنجار، باید برای رفع آن  تیغه‌ های برف پاک کن را تعویض نمایید.

از کار افتادن آب پاش برف پاک کن

برف پاک کن خودرو از یک منبع آب پاش بهره برده که با استفاده پمپی که با آن متصل است، با دستور راننده، مقداری آب را روی شیشه اسپری کرده و با حرکت تیغه‌ ها، شیشه ها تمیز میشوند. حال ممکن است بر اثر وجود مشکلاتی این سیستم از کار افتاده و درست عمل نکند. این مشکلات شامل وجود ذرات ریز در قسمت دهانه و گرفتگی آب پاش، خالی بودن منبع آب پاش، یخ زدن مایع شیشه شوی ماشین و پاره شدن یا نشتی پیدا کردن شلنگ اتصال شیشه شوی است.

مطالعه مقاله : آشنایی با سیستم شیشه بالابر خودرو و ساختار آن از سایت آریا گستر

در نهایت

ضرورت وجود سیستم برف پاک کن بر هیچ پوشیده نیست و اینکه در هر منطقه ای مثلا خشک و گرم و یا سرد و بارانی که زندگی میکنیم ممکن است از کار افتادن آن برای ما دردسر ساز شود. بنابراین همیشه باید از سلامت این تجهیز مهم و قطعات آن اطمینان حاصل نماییم و چه بهتر که با کارایی این سیستم و مشکلات آن آشنا شویم. در همین راستا باعث خرسندی مجموعه آریا گستر است که با جمع آوری مطالبی پیرامون برف پاک کن خودرو و نحوه عملکرد آن توانسته باشد اطلاعاتی هر چند مختصر و اما مفید را در اختیار شما همراهان گرامی قرار داده باشد.

سخن آخر

 عصر حاضر، عصری پر از مدرنیته و تکنولوژی در همه زمینه ها مخصوصاً صنعت خودروسازی بوده که اکثر افراد بشریت به دنبال سر در آوردن از آن هستند. این امر با تحقیق و مطالعه میسر خواهد بود و به همین منظور هستند کسانی که خود نیز علاقه به سر در آوردن و همچنین در اختیار گذاشتن اطلاعاتشان برای دیگر افراد دارند. خود من یکی از همین افراد هستم و خوشحالم که میتوانم مطالبی را پیرامون خودرو و قطعات آن نوشته و در اختیار شما همراهان گرامی قرار دَهم. امیدوارم از مطالعه اینچنین مطالبی نهایت استفاده را ببرید.

2 دیدگاه در “نحوه عملکرد و مکانیزم کلی سیستم برف پاک کن خودرو

  1. مطلب کاملی بود. اطلاعات خوبی داره در مورد شیشه پاک کن. فقط سوالی برام پیش اومد اگر احیانا یکی از تیغه های برف پاک کن خراب شه نیازه که همون یک تیغه رو عوض کرد یا باید هر دو تیغه برف پاک کن رو عوض کرد؟

    1. ariyagostar گفت:

      خیلی ممنون از شما
      لازم نیست تا هر دو تیغه برف پاک کن رو تعویض کنید ، ولی موردی که وجود داره این هستش که تیغه های برف پاک کن رو به صورت جفتی میفروشن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *